pomazánka z červené čočky |
Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin, obrovské množství vitamínů skupiny B, obsahují železo, vápník, hořčík a draslík. Jsou bohatým zdrojem vlákniny - 100g vařené čočky obsahuje 11g vlákniny, což je více než 1/3 z denní doporučené dávky. Kromě sóji a arašídů mají nízký obsah tuku.
Nevýhodou luštěniny je obsah uhlovodanů - sacharidů, které trávicí ústrojí není schopné strávit, a tak jsou trávené až bakteriemi tlustého střeva, což způsobuje nadýmání.
Červená čočka však nenadýmá! A to díky oloupání hnědé slupky, která je hlavním zdrojem uhlovodanů.
Červená čočka má velmi dobrý vliv v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a to nejenom díky vláknině, která pomáhá v boji s obezitou, ale i díky kyselině listové a hořčíku. Kyselina listová odbourává v krvi homocystein, nervový a cévní toxin zvyšující pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění. Hořčík pozitivně ovlivňuje stažlivost hladkého svalstva, tedy i srdce.
Čočka stabilizuje hladinu cukru v krvi a zároveň představuje dostatečnou, pomalu se uvolňující zásobu energie.
Zároveň je vhodná pro ty, kteří se potýkají s nedostatkem železa nebo potřebují zvýšit jeho příjem - menstruující či těhotné a kojící ženy, ale i pro všechny, kteří jsou vystaveni zvýšené tělesné námaze (nedělní dvouhodinovka je dobrým příkladem:)).
Pomazánka z červené čočky
Co potřebujeme:
-200g červené čočky
-mrkev
-červenou cibuli
-stroužek česneku (česnek přidáváme celý, pouze pro lehké aroma)
-olivový olej (nebojte se přidat větší množství - pomazánka pak získá lepší mazlavou konzistenci)
-sůl
-pepř
-bazalku
Vše promícháme, vyndáme česnek a přidáme 0,5 litru vroucí vody.
Za občasného míchání vaříme přibližně 10-15 minut. Poté vodu slijeme, přidáme lístky bazalky, sůl, pepř, pár kapek olivového oleje a vše necháme rozmixovat.
Podávejte s bílým pečivem.
Dobrou chuť:) |
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za všechny krásné komentáře a inspirativní dotazy.
Pokud budete chtít použít moje fotografie nebo texty, kontaktujte mě, prosím, na emailu: kulhankova.s@gmail.com .