Aby ale byla snídaně dobrým a pevným základem energie alespoň na dopoledne je nutné vědět co snídat.
Já již několik let sázím na cereálie s ovocem a s obyčejným bílým jogurtem a případně ještě nějaké sladké pečivo k tomu. Je mi jasné, že tato kombinace není moc kreativní a určitě nejsem jediná na světě, kdo snídá právě toto. Ale protože si občas pomocí mobilní aplikace hlídám kalorie, zjistila jsem, že takováhle snídaně zabere celkem velkou část denního příjmu všeho - od kalorií, přes cukry až tuky. Přesněji řečeno toto místo zabírají zapékané cereálie, které vypadají navenek hrozně zdravě a dietně. Schválně se zkuste někdy podívat na energetické hodnoty a odvážit si přesně udaných (většinou) 30 gramů.
Laicky řečeno by snídaně měla zabrat stejné množství kalorií jako večeře, oběd by měl mít energetickou hodnotu o něco vyšší. Rozdíl je v tom, že snídaně by měla být bohatá na sacharidy, uvolňující energii pomaleji, abychom měli energii alespoň na celé dopoledne a večeře naopak bohatá na bílkoviny, aby se mohly regenerovat svaly. Obě jídla by měla zahrnovat ale od každého něco, včetně tuků, které mimo jiné pomáhají ukládat vitamíny.
Avšak zpátky ke snídani. Svých milovaných cereálií jsem se nevzdala, ale upravila si je podle svého a tím i snížila energetickou hodnotu. Místo cereálií předem připravených si kupuji obyčejné ovesné vločky, které pomocí skořicového cukru opražím na pánvi a smíchám s jogurtem a ovocem.
Příprava této snídaně nezabere o moc víc času než jen nasypat vločky z krabice do misky.
Co budeme potřebovat:
-ovesné vločky
-bílý jogurt
-ovoce
-skořicový/vanilkový cukr
-obyčejnou skořici
-javorový sirup
Nejdříve si do malého rendlíčku nasypu vločky, které posypu cukrem a začnu na mírnou teplotu ohřívat. Mezitím si nakrájím do misky ovoce, které ještě podle chuti posypu obyčejnou skořicí a zaliji jogurtem. Přesně za tuto krátkou chvíli by měl cukr začít karamelizovat a vločky by se měly začít pražit. Je jen na Vás, jak moc chcete mít vločky opražené, vždy je ale potřeba vločky míchat, aby se nepřipekly na dno rendlíčku.
Poté vločky přidám k ovoci a jogurtu a případně ještě zaliji lžičkou javorového sirupu.
Všechny přísady se dají běžně zakoupit v každých potravinách, včetně ovesných vloček. Pokud jste biomanželky :) větší výběr určitě najdete v potravinách se zdravou výživou. A pokud jste biomanželky navštěvující Prahu, zkuste se zajít podívat do nově otevřené zdravé výživy Sklizeno ve Vodičkově ulici:).
co potřebujeme |
vločky před pražením |
Opražené vločky |
Nezapomeňte na pitný režim - já po probuzení vypiji alespoň sklenici vody a místo kávy volím ke snídani matcha tea |
Přeji dobrou chuť a těším se na Vaše reakce.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za všechny krásné komentáře a inspirativní dotazy.
Pokud budete chtít použít moje fotografie nebo texty, kontaktujte mě, prosím, na emailu: kulhankova.s@gmail.com .