pondělí 4. listopadu 2013

Čočka v akci 2.díl - Dýňové gnocchi s čočkou


Protože čočka sama o sobě obsahuje dost bílkovin, je vhodné ji spíše podávat s obilninami než s masem (taky jste si teď vzpomněly na čočku s párkem?:)). A jelikož je dýňová sezóna v plném proudu, neměla by ani dýně tentokrát přijít nazmar.




Na tento recept jsou opravdu potřeba velmi pevné nervy. S horším těstem než s tímto jsem se ještě nepotkala. Boj nad ním jsem vyhrála díky většímu množství mouky na posypání při tvoření válečků, kvůli tomu taky jejich vzhled nebyl zrovna na focení do kuchařky. Ale gnocchi se schovají v čočce, takže ve finále jsem byla spokojená:).

Dýňové gnocchi s čočkou

Co potřebujeme na gnocchi:
-půl dýně hokkaido
-2 malé brambory
-1 vejce
-hladkou mouku
-sůl



Dále potřebujeme:
-červenou čočku 150g
-červenou cibuli
-stroužek česneku
-olivový olej
-parmazán

Dýni vydlabejte, oloupejte, pokrájejte na kostičky. Brambory oloupejte a také pokrájejte na kostičky a dejte spolu s dýní vařit, tak dlouho, dokud nebudou brambory i dýně měkká (já vařila cca ......).
Poté brambory s dýní rozmixujte do kašovité podoby. Přidejte rozšlehané vejce a dosypte moukou tak, aby bylo těsto tuhé akorát na vytvoření menších kousků (těsto by mělo být podobné třeba tomu na vánočku nebo kynutou buchtu).
zeleninu rozmixujte do kašovité podoby


přidejte tolik mouky, aby vzniklo hutné těsto


Jak vyvořit ňok:
Pracovní plochu si posypte moukou a těsto na ní vyválejte do válečku. Váleček pokrájejte na kousky přibližně 2 cm tlusté. Každý nok potom ještě dotvarujte do oválu a uprostřed udělejte rýhu, třeba pomocí vidličky. Na těsto moc netlačte, snažte se zachovat tvar, aby bylo těsto nadýchané.



Jak na čočku:
Čočku propláchněte a dejte na cca 10-15 minut vařit. Mezitím si na olivovém oleji osmahněte cibulku do zlatova, přidejte celý stroužek česneku. Uvařenou čočku přimíchejte k cibuli, vyndejte česnek a přidejte pár lístků bazalky. Dochuťte případně solí a pepřem.

Gnocchi vhoďte to vroucí vody a počkejte až vyplavou napovrch. V tu chvíli je čas je vyndat a smíchat společně s čočkou a posypat parmazánem, případně ještě dochutit čerstvou bazalkou.

Porce je tak akorát pro dvě osoby:)




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za všechny krásné komentáře a inspirativní dotazy.

Pokud budete chtít použít moje fotografie nebo texty, kontaktujte mě, prosím, na emailu: kulhankova.s@gmail.com .