středa 20. listopadu 2013

Avokádo v akci 2.část


Pokud vám avokádo zachutnalo, zkuste ho vyzkoušet i v trochu jiné variantě. Guacamole je tradiční mexická pomazánka, která se dá používat na mnoha způsobů. Základní ingrediencí je avokádo, rajčata, cibule, jalapeňos, citrónová šťáva,sůl a pepř. Já jsem se nechala inspirovat tou z mé oblíbené pražské mexické restaurace (pokud byste chtěli tip, ráda se s vámi podělím :-)) a recept jsem si trochu upravila :-).


Co potřebujeme na 2 porce Guacamole podle Silvy:
- 2 avokáda
- menší červená cibule
- šťáva z citrónu nebo limetky
- lžíce zakysané smetany
- sůl, pepř 

Avokáda oloupeme, vyndáme pecku, nakrájíme na menší kousky. Pokud je avokádo hodně zralé (to znamená hodně měkké) krájet na menší kousky ho nemusíme. Na menší kousky nakrájíme i oloupanou cibuli. Cibuli a avokádo dáme společně do mixéru, přidáme lžíci smetany, dvě špetky soli, špetku pepře, to všechno zakápneme šťávou z citronu a necháme rozmixovat. Guacamole můžete poté případně ještě dochutit-více osolit, opepřit nebo přidat více citrónové šťávy. Pomazánka by však měla být spíše nevýrazná a sama by měla spíše podtrhnout chuť jídla, které doplňuje.

Ole Ole guacamole:-)


Já jsem jí zvolila jako salsu ke quesadillas s kuřecím masem a špenátem, neboli quesadilla con polo y espinaca (a pak ještě umím nachos con quesso, chilli con carne a margarita:-)). Postup je ještě jednodušší než samotná guacamola.

Co potřebujeme na 2 porce Quesadilla con polo y espinaca:
- 4 pšeničné tortilly 
- 2 kuřecí prsa
- 1 balíček mraženého špenátu nebo 2 balíčky čerstvého
- zakysaná smetana
- tučný sýr (20% fitness eidam nemá tu správnou chuť :-))

Já začínám nejprve přípravou masa a špenátu. Maso nakrájíme na kostičky (já nepřidávám žádné koření, sůl nebo pepř) a necháme ho buď na pánvi s olejem nebo na grilu orestovat. Zároveň si připravíme špenát (čerstvý trochu podlívám vodou, mražený ne, proč asi;-), přidáme dvě lžíce zakysané smetany a špetku soli. 
Až budeme mít hotové maso i špenát, můžeme si vrhnou na finální část. Na rozehřátou pánev (ideálně s trochou tuku nebo oleje) položíme jednu tortillu. Po chvilce na tortillu přidáme špenát a kuřecí maso. Tortillu vyndáme z pánve a místo ní na pánev přidáme druhou tortillu se sýrem. Tortilly potom dáme na sebe a ještě za tepla, než tortilly ztvrdnou, je nakrájíme na menší kousky.
Quesadillas si můžeme namazat guacamolou. 
Quesadilla je dobrá i studená a třeba s mrkví to je dobrá varianta na lehký oběd.




A tímto je Avokádo v akci u konce. Pokud Vás nezaujal ani jeden recept, ale avokádo máte již koupené, můžete dužinu využít na pleťovou nebo vlasovou masku. A pecku můžete nechat naklíčit a....potom se uvidí, zda vám bude vámi vypěstované avokádo chutnat více:-).

Připravte si sklenici s vodou, pecku z avokáda a 4 špejle...


..špejle napíchejte do pecky a ponořte pecku plošším koncem do vody...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za všechny krásné komentáře a inspirativní dotazy.

Pokud budete chtít použít moje fotografie nebo texty, kontaktujte mě, prosím, na emailu: kulhankova.s@gmail.com .