pondělí 11. listopadu 2013

Avokádo v akci 1. část




Po čočce mám pro vás další tip na ingredienci kde fantazie nezná meze:).
Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek jako je draslík (snižuje krevní tlak), měď (napomáhá metabolisovat cukry a při krvetvorbě), hořčík, fosfor a obsahuje vitamíny C, E, K, H, B3 a B5. 
Avokádo obsahuje také bílkoviny a sacharidy, především monosachrid monóza, který je využíván jako rychlý zdroj energie.
Je pravda, že dužina avokáda obsahuje 20% tuku a kvůli tomu má 100g avokáda přibližně 220Kcal. A tak si možná říkáte, proč si raději nedat čokoládu. Pravda je však taková, že dužina avokáda obsahuje kyselinu olejovou a palmitovu, což jsou nenasycené mastné kyseliny, laicky řečeno jsou to kvalitní tuky. Nenasycené mastné kyseliny tělo využívá k metabolickým procesům a syntézám a neukládají se tedy jako nasycené mastné kyseliny. Pokud jste si četli článek Desatero správného cvičence tak jistě víte, že vyřadit tuky z jídelníčku je hloupost a naopak by měly tuky zabírat 30% z našeho jídelníčku. Ti, kteří mají v dietě doporučené tuky omezit, by měli konzumovat tuky, která právě obsahují nenasycené mastné kyseliny. 
Avokádo je díky vitamínu E i silným antioxidantem, nejen že zbavuje tělo toxinů, ale navíc podporuje regeneraci buněk, což má pozitivní vliv na kvalitu pleti a vlasů.
Pokud vás tedy avokádo svou chutí neosloví ani v některém z mých receptů, nevyhazujte ho. Můžete ho využít jako ingredienci do pleťové nebo vlasové masky:).
A pokud ho neuplatníte ani v těchto variantách, rozhodně ho přidávejte do krmení vašich domácích mazlíčků (to jen v případě, že máte doma stejného gurmána jako já, který by nejraději jedl pouze to co se ve zverimexu opravdu koupit nedá). Avokádo totiž ještě navíc obsahuje persin, toxin, který je silně jedovatý pro zvířata. 
Avokádo samo o sobě nemá extra výraznou chuť a pokud jste avokádo ještě nikdy neochutnali, je velká chyba zkusit avokádo sníst samotné a bez nějaké úpravy. V mém případě takto první ochutnaný kousek letěl do koše. K dokonalosti však opravdu stačí pouze špetka soli a pepře. 
Pokud chcete s avokádem začít pomalu, zkuste si ho připravit ke svačině nebo lehkému obědu (příští recept tak lehký nebude:-)).

Co budete potřebovat:
 -pečivo (mně avokádo více chutná s bílým pečivem)
 -avokádo (mělo by být měkké, ale zase ne tak, aby po zmáčknutí zůstala na šlupce stopa po vašem palci:-))
 -lučina/gerve/philladelphia
 -pepř
 -sůl

Avokádo nejprve oloupejte, vyndejte pecku a dužinu nakrájejte na tenké plátky. Ty poté rozložte po celém pečivu namazaným třeba lučinou. Avokádo zlehka osolte a opepřete. Hotovo:)




Dobrou chuť






Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za všechny krásné komentáře a inspirativní dotazy.

Pokud budete chtít použít moje fotografie nebo texty, kontaktujte mě, prosím, na emailu: kulhankova.s@gmail.com .