sobota 9. listopadu 2013

Hamburgerová výzva


Domácí hamburgry s kvalitním mletým masem řadím mezi má oblíbená jídla. A nejenom mezi má, ale i mého přítele. A jelikož jsem chtěla být trochu originální, připravila jsem mu na narozeninovou oslavu takových hamburgrů přesně 35. Toto přesné množství mělo jednoduchý důvod (všechno nejlepší ještě jednou, Honzi).. Při třetí hodině, kterou jsem strávila tvarováním bochánků jsem si říkala, jaký bič jsem si na sebe ušila. Ale když se na to podívám zpětně, až tak hrozné to nebylo (dýňové gnocchi byly stokrát horší!).
A protože vím, že variací na hamburgr je x, "náplň" nechám na Vás a zaměřím se hlavně na housku. Protože co si budeme namlouvat - hamburgrová houska, která se dá běžně koupit v každém supermarketu stojí za nic a vlastně stojí víc než ta domácí;).



Co potřebujeme na housku/briošku:
- hladká mouka 275 g + na posypání
- cukr krystal
- sůl
- slunečnicový olej
- vejce
- 0,5 čerstvého droždí


Co případně dále potřebujeme:
- mleté hovězí (já upřednostňuji přední hovězí - ani ne kvůli chuti, ale lépe se mi s ním pracuje)
- červená cibule
- kyselá okurka
- mini salát
- parmazán nebo chedar
- případně slaninu
-případně rajče
- kečup
- hořčice

Nejprve smícháme droždí s cukrem a přidáme vlažnou vodu. Zbytek vody smícháme s půlkou vejce a olejem (cca 20 ml), druhou půlku necháme na potření houstiček. Droždí i vejce s vodou vmícháme do mouky se solí a těsto třeme tak dlouho, dokud nebude tuhé tak akorát na přípravu houstiček.
Na pomoučeném povrchu těsto ještě několikrát propracujeme a poté ho dáme na 30-45 minut kynout. Po této době (pozor, nelekněte se:) těsto trochu nabude na objemu) můžeme s těstem začít pracovat. Tento recept je na 4-6 bulek, a tak těsto rozdělte dle požadovaného množství.
Nejprve z těsta udělejte silnější placku, z placky měchýř a ten potom otevřeným koncem obraťte dolů. Pokud jste můj popis tvorby bulek nepochopili, jednoduše z těsta zkuste udělat bochánek.
Bulky nechte ještě tak 10 minut kynout. Poté je pomažte zbylým vejcem a dejte péct na cca 10-20 minu do trouby rozehřáté na 200 stupňů. Pečte tak dlouho, než budou mít Vaší požadovanou barvu.

Smíchejte droždí s cukrem a vlažnou vodou
Půl vejce do vlažné vody s olejem, půl vejce na potření




ingredience promícháme a propracujeme těsto




s těstem pokračujeme ještě na pomoučeném povrchu



poté necháme těsto kynout


a až těsto vykyne:) začneme tvořit bochánky


Než se nám bochánky upečou je čas připravit vše ostatní. Smícháme maso s cibulí, lehce osolíme a opepříme. Maso rozdělíme na požadovaný počet. Jednotlivé "hamburgry" lehce potřeme olejem a dáme grilovat na rozehřátou pánev. Za 5 minut 12, než je maso hotové, přidáme na maso sýr a vedle na pánvi necháme orestovat slaninu. Na pánev můžeme také na chvíli přidat housku rozříznutou napůl a z vnitřní strany jí případně trochu ohřát. Poté housku namažeme hořčicí, přidáme maso se sýrem, slaninu, rajče, salát, zakápneme kečupem a zaklapneme druhou půlkou housky:)

ano, pár jsem jich ve spěchu trochu připekla;)

takto by to mělo ve finále vypadat. Tento "burgr" je připraven odborníky v Berounské Black Dog Cantině:)

Ano, hamburgy nepatří zrovna do zdravé výživy. Ale takto Vámi připravený hamburgr doma, s domácí houskou a kvalitním masem Vám na kráse neuškodí a potěší snad všechny hladové mužské polovičky:)



1 komentář:

Děkuji za všechny krásné komentáře a inspirativní dotazy.

Pokud budete chtít použít moje fotografie nebo texty, kontaktujte mě, prosím, na emailu: kulhankova.s@gmail.com .